Felhasználási területek

Borpince párásítás

Borospince ködhűtése, bor raktár párahűtése és páraszint szabályozása

A bortermelők számára mindig is kihívást jelentett a borok tárolása és azok minőségének és mennyiségének megőrzése. A borospincékben fahordókban tárolják a borokat, a nem megfelelő páratartalmú levegő hatására viszont a bor átpárolog a hordókon, így a hordókat folyamatosan újra kell tölteni. Ez a mennyiségvesztés mellett minőségromláshoz is vezet. Eredménye, hogy a boros gazdák kevesebb és rosszabb minőségű bort tudnak értékesíteni, ami jelentős bevételkiesés.

Mindezen problémák természetes úton való megoldására szolgál a profi nagy nyomású 70 báros párásító rendszer használata. A párahűtő berendezés segítségével akár automatikusan is szabályozható a borpince, bortároló levegőjének páratartalma. A ködhűtő időzíthető, csatlakoztatható hozzá páraszint mérő szabályozás vagy hőmérséklet érzékelő termosztát is.

A ködhűtő készülék (párásító hűtés) a bor pincészet páratartalom szabályozása mellett a levegő hőmérsékletének csökkentésére is szolgál. Akár 10-15 C fokkal képes csökkenteni a levegő hőmérsékletét.

A párásító berendezés működése közben kis méretű – 5-10 mikron átmérőjű – vízcseppeket juttat be a boros pince légterébe, melyek méretükből fakadóan gyorsan elpárolognak, megnövelve ezzel a levegő páratartalmát. A kis méretű vízcseppeket tartalmazó pára, köd nem okoz páralecsapódást, nem nedvesíti a hordók felületét, ezáltal nem ad lehetőséget a pincészetben gomba- vagy penész tenyészetek kialakulására.

A bor tárolása 65 – 85 % közötti páratartalmat igényel. 65% alatt a fa boroshordóknak nagy a kipárolgásuk, 85% felett pedig penész és gombásodás alakulhat ki. Mindezek veszélyt jelentenek a pincészet termelékenységére.

A 70 báros párásító berendezés használata elengedhetetlen a pincészetekben. A párahűtő készülék bekerülési költsége alacsony, a befektetés pedig már néhány hónap után megtérülhet. Karbantartása olcsó, üzemeltetése szintén kis költségvetésű.

Ha Ön bortermelő és szeretne prémium minőségű borokat készíteni illetve azok minőségét és mennyiségét hosszú évek során megőrizni, akkor válasszon profi nagynyomású párásító készüléket és rendszert pincészetébe.

A befektetés egyszeri, a megtérülés rövid időn belül garantált!

Miért használjon párásító rendszert borpincészetében?

 • Megfelelő szinten tartja a pince, bortároló levegő páratartalmát
 • Szabályozza a hőmérsékletet (természetes úton)
 • A fa boroshordók nem száradnak ki, csökken a kipárolgás
 • Nem nedvesíti a környezetet, nem lesznek tócsák a földön
 • Nincs túlzott párásítás, nem alakulnak ki gombásodás, penészesedés
 • Kevesebb munkaerőre lesz szükség a hordók utántöltéséhez
 • Minőség és mennyiség megőrzés
 • Egyszeri, gyorsan megtérülő befektetés
 • A párásító rendszer teljes felügyeletet biztosít a pincészetnek
 • Olcsó üzemeltetés
 • Kis karbantartási költség