Felhasználási területek

Dohányipar párásítás

Páraszint szabályozás a dohányfeldolgozásban

A dohányfeldolgozó gyárak és manufaktúrák kiemelten fontos feladata a gyártás és tárolás folyamán való megfelelő levegő páratartalom szinten tartása. A magas levegő hőmérséklet károsíthatja a dohánylevelek minőségét, ellehetetlenítheti a gyártási folyamatot és nem megfelelő minőségű termék előállítását eredményezheti, ami jelentős károkat és bevételkiesést okoz.

A szárított dohánylevelek mozgatása- és feldolgozása közben keletkezett szálló por további gondokhoz vezet, melyek megnehezítik a megfelelő gyártási feltételek biztosítását.

A kézzel készített szivarok, melyek dohánylevélbe tekertek, megkövetelik az alapanyag megfelelő páratartalmát. Ellenkező esetben a dohánylevél sodrása közben kirepedezik.

A megoldás a nagynyomású párásító rendszer használata. A 70 bár nyomáson működő párásító berendezés képes automatikusan szabályozni a dohányraktár és a feldolgozó üzem, gyár vagy csarnok levegőjének páratartalmát. A szabályozott levegő páratartalom zökkenőmentes termelést biztosít, az előállított termék minősége az elvárásoknak megfelelő lesz és kevesebb selejt keletkezik. Mindezek összessége a profit növekedéséhez vezet.

A párahűtés, ködhűtés a páraszint szabályozással egy időben a levegő hőmérsékletének csökkentését is eredményezi valamint megköti a levegőben lebegő port és szennyeződéseket és nem utolsó sorban csökkenti a szaghatást.

A párásítás előnyei a dohányiparban:

  • Automatikusan szabályozza a levegő páratartalmát
  • Csökkenti a levegő hőmérsékletét
  • Megköti a port, lebegő szennyeződéseket
  • Semlegesíti a szagokat
  • Olcsó bekerülési költség
  • Alacsony karbantartási költség