Felhasználási területek

Építőanyag telep, tüzép pormegkötése

Párásító berendezés az építőanyag udvarokban

Az építőanyag telepek és átrakodók pormegkötése kiemelten fontos feladat, mivel a szálló por egyes esetekben megakadályozza és lassítja a telep működését. A nagynyomású párásító berendezés használatával a levegő szállópor koncentrációja természetes úton lényegesen csökkenthető illetve meg is szüntethető.

A 70 báros párásító készülék párahűtő, ködhűtő klíma berendezésként is funkcionál kültéren és beltéren egyaránt, működése közben pedig megköti a port.

Az építőanyag kereskedések nagy áruforgalmat bonyolítanak jellemzően magas hőmérsékleti viszonyok között. A száraz, forró levegő pedig tökéletes arra, hogy a rakodógépek által felkavart por sokáig a levegőben maradjon. A jellemzően 1-1000 mikron méretű porszennyeződések további veszélye, hogy mind az ott dolgozók, mind pedig a vásárlók számára könnyen belélegezhető, ami hosszú távon egészségromláshoz vezet.

A kültéri párásító készülék működése közben 70 báron porlasztja a vizet a telep légterébe. A speciális ködhűtő fúvókák (más néven párásító vagy víz porlasztófúvóka) 5-10 mikron átmérőjű vízcseppeket juttatnak ki, melyek megtapadnak a porszemcséken, megnövelik azok súlyát és lerántják a földre. A levegő páratartalmának megnövelése, páraszint szabályozása során tehát tisztul annak minősége is.

A párásító rendszer klíma szivattyúja időzíthető, így annak működése meghatározott időközönként automatikusan be és ki kapcsolható, de akár folyamatosan is üzemeltethető. A por megkötéséhez használhatók különböző adalékanyagok is, melyek gyorsítják a levegő tisztulásának folyamatát.

A párahűtéses pormegkötés során az építőanyag telepen üzemelő rakodógépek, targoncák alkatrészeinek élettartama is hosszabb lesz, mivel a kisebb por kevesebb kárt is okoz. Gondoljunk csak a levegőszűrők sűrű tisztítására és cseréjére.

A nagynyomású párásító rendszer könnyen telepíthető, felépítése egyszerű. Működéséhez csupán vezetékes vízre és áramforrásra van szükség. Az 5 mikronos hálósűrűségű vízszűrő használatával megóvhatjuk a ködhűtő rendszer minden alkatrészét (nyomásfokozó klíma szivattyú, párásító fúvóka, stb.).

Építőanyag kereskedés párásításának előnyei:

  • Mérsékli és megszünteti a levegő szállópor koncentrációját
  • Természetes úton tisztítja a levegőt
  • Használata nem kötött engedélyhez
  • Kevés vizet és áramot fogyaszt
  • Olcsón üzemeltethető, alacsony a karbantartási költsége
  • Időzíthető vagy folyamatosan is működtethető
  • Nincs a környezetre káros hatása
  • Nem nedvesíti a környezetet, nem okoz páralecsapódást
  • Megkönnyíti a telepen dolgozók mindennapjait