Felhasználási területek

Gombatermesztő pince párásítás

Gombatermesztő pince párásítása, páraszint szabályozás

A gombatermesztők számára az egyik legfontosabb tényező a gombatelep táptalajának nedvességmegőrzése és a levegő páratartalmának megfelelő szinten tartása. A nem megfelelő nedvességtartalmú gomba spórákat tartalmazó táptalajnak kisebb lesz a termelőképessége, mivel a spórák csak részben kelnek ki és a fejlődésnek indultak is elhalhatnak.

A gomba egyes fejlődési szakaszai más-más páratelítettséget igényelnek mind a táptalajt, mind a levegő páratartalmát tekintve. A fejlődés elején, míg a gomba spóra eléri a gombostűfej méretet, magas táptalaj nedvesség és levegő páratartalom szintet kell tartani, ami fajtától függően 80 % – 95 % telítettséget jelent. A fejlődés további szakaszaiban már elegendő a 70%-os páraszint szabályozás.

A nagy nyomású 70 báros párásító berendezés mindezen problémák megoldását jelenti. A párásító készülék vízporlasztó, párásító fúvókái 5 – 10 mikron átmérőjű vízcseppeket juttatnak a levegőbe, melyek alacsony hőmérsékleten is gyorsan elpárolognak, biztosítva ezzel a gomba pincék és telepek megfelelő levegő páratartalmát és késleltetik a táptalaj kiszáradását is.

A párásító rendszer további termesztési nehézségekre is megoldást nyújt. Gondolunk itt a gomba fejlődése során keletkező kellemetlen szagokra, melyet ki kell szellőztetni a termesztő helyiségből. A szellőztetés közben terménykiesés keletkezhet a páratartalom hirtelen lecsökkenése és az bekerülő levegő hőmérséklete, por és szárazanyagtartalma miatt. Továbbá a szellőztetés során a termesztő helyiségbe bekerülhetnek különböző kártevők is, mint például gombalégy, gombaszúnyog vagy atka, melyek a táptalajhoz jutva megfertőzik azt, ezzel nem kis károkat okozva.

A profi nagynyomású ködhűtő, párásító rendszer használatával kevesebbet- vagy egyáltalán nem kell szellőztetni a gombapincéket, mivel működése közben megköti a szagokat, így csökken a kockázat és magasabb terményhozam várható.

A párásító, párahűtő berendezés időzíthető, így a gombatermesztés szakaszaihoz igazítható a bepermetezett köd (pára – nedvesség) mennyisége. További kényelmi funkció, hogy a készülékhez páraszint mérő vezérlés is csatlakoztatható, ami pontosan a termesztő által beállított páratartalmat biztosít a gombatelepek számára.

Gomba pince párásítás előnyei:

 • Tisztán tartja a gomba pince, telep levegőjét
 • Használatával terménynövekedés érhető el
 • Csökkenti a gomba táptalajának kiszáradását
 • Időzíthető, automatikusan szabályozhatja vele a páratartalmat
 • Kevesebbet- vagy nem kell szellőztetni a termesztő helységet
 • Megköti a szagokat, csökkenti a szaghatást
 • Szabályozható vele a termesztő helyiség hőmérséklete
 • Távol tartja a gombák számára veszélyes repülő rovarokat, kártevőket
 • Egyszeri, megfizethető befektetés
 • Olcsó üzemeltetés, kis áramfogyasztás, kevés vízfogyasztás
 • Kis karbantartási költség