Felhasználási területek

Kertészet, áruda párásítása

Kertészet, áruda párahűtése, faiskola ködhűtése

A kertészetek és árudák sokféle növényt árusítanak, melyek számára egyes esetekben nélkülözhetetlen a megfelelő páratartalom megteremtése. Vegyük például azokat a növényeket, melyek nem hazánk klímájához vannak szokva és sokkal nagyobb páratartalmat igényelnek vagy növekedésükhöz, életben maradásukhoz megfelelő mikroklíma szükséges.

A nagy nyomású párásító rendszer használatával mindezek a feltételek megteremthetők. A növények igényei szerint növelhetjük a levegő páratartalmát vagy lehűthetjük annak hőmérsékletét akár 10 – 15 C Fokkal. A 70 báros ködhűtő berendezés használatával kevesebb lesz a növények és azok talajának kipárolgása, így kevesebbet kell öntözni is, ami egy kertészeti áruda esetében nem elhanyagolható tényező.

A kertészetekben és faiskolákban növényszaporítás, csíráztatás és nevelés is történik. Ezek a folyamatok szintén megfelelő hőmérsékletet és páratartalom szabályozást igényelnek. A profi párásító készülék itt is segítségünkre lehet. A csíráztatás folyamata lerövidül és a növények gyorsabban fejlődnek.

A ködhűtés használata során olyan repülő rovarokat is távol tarthatunk a növényektől, melyek megbetegíthetik azokat, továbbá csökkenthető a levegő porkoncentrációja is. Tiszta környezetben a növények levelei nem porosodnak, ez nem csak az eladás sikerességét befolyásolja, de kihatással van a növény fotoszintézisére is, mely nagymértékben kihat a fejlődésre és a növény egészségére is.

Párásító rendszer költségei

Valójában gondozásmentes és alacsony karbantartási költségű. Az időközönkénti és igény szerinti karbantartásokat leszámítva, gondolunk itt a rendszeres nyomásfokozó klíma szivattyú olajcserékre vagy a párásító, vízporlasztó ködfúvóka eltömődés esetén való tisztítására.

A párásító berendezés kevés áramot és vizet fogyaszt, cserébe sok pénzt és bosszúságot takarít meg tulajdonosának.

A párásítás, párahűtés előnyei a kertészetben, faiskolában

  • Akár 10-15 C fokkal csökkenti a levegő hőmérsékletét
  • Szabályozza a levegő páratartalmát
  • Elősegíti a csíráztatást
  • Gyorsabb növekedés érhető el vele
  • Távol tartja a rovarokat, kártevőket
  • Megköti a port, segíti a növények fotoszintézisét
  • Elősegíti a tápanyag és műtrágya felszívódást
  • Kevesebb növényvédő szert kell használni
  • Kevesebbszer kell öntözni a növényeket