A párásításról általában

Kültéri hűtés, párásítás fogalmak

Hobbi teraszhűtés

Például az Orbit Basic hobby párásító szettek vagy kültéri személyi hűtő készülékek, melyek működéséhez csupán hálózati vízre van szükség. Az ivóvíz hálózatra csatlakoztatható berendezéseknek nincs mozgó alkatrészük és nem igényelnek áramellátást sem. Használatuk során páralecsapódás keletkezhet, nedvesíthetik a környezetet.

Profi nagy nyomású párásítás

A nagynyomású profi teraszhűtő rendszerek szintén vezetékes vízre köthetők, kivétel ez alól a mobil párásító vagy teraszhűtő ventilátorok, melyek saját víztartályuknak köszönhetően bárhol használhatók, ahol áramforrás van.
A profi párásítók 70 báros nyomásfokozó klíma szivattyújuk révén nagy nyomáson porlasztják a vizet, fokozottabban hűtik le a kültéri teraszok hőmérsékletét vagy párásítják a beltéri környezetet. Használatuk során nem nedvesítik a környezetet.

Mobil párásító ventilátor

A mobil párásító ventilátor egy komplett szerkezet, melynek saját víztartálya, kis teljesítményű szivattyúja és ventilátora van, mely elé egy a víz porlasztásáért felelős tárcsa van szerelve. Nem nedvesíti a környezetet, a szivattyú által feljuttatott vizet a tárcsa néhány mikron átmérőjűre porlasztja, melyet a ventilátor továbbít. A nagyméretű vízcseppek a tárcsa pereméről visszajutnak a tartályba.

Fali párásító ventilátor

A falra szerelhető párásító ventilátor víztartálya vízszintszabályozós. Fixen beköthetjük az ivóvízhálózatba. A tartály az általunk beállított vízszintet fogja szinten tartani. Komplett szerkezet, melynek saját tartó konzolja, kis teljesítményű szivattyúja és ventilátora van, mely elé egy a víz porlasztásáért felelős tárcsa van szerelve. Nem nedvesíti a környezetet, a szivattyú által feljuttatott vizet a tárcsa néhány mikron átmérőjűre porlasztja, melyet a ventilátor továbbít. A nagyméretű vízcseppek a tárcsa pereméről visszajutnak a tartályba.

Mobil teraszhűtő ventilátor

A mobil teraszhűtő ventilátor saját víztartályának köszönhetően bárhol használható, ahol áramforrás van. A tartályba beépített nagy nyomású szivattyú 70 báron üzemelteti a készüléket. Típustól függően időzíthető és akár teljesen digitális vezérlésű is lehet. A klíma szivattyú az állítható magasságú tartókonzolra szerelt ventilátor elé rögzített O gyűrű (párásító vagy köd gyűrű) irányába nyomja a vizet, melybe a párásító, teraszhűtő fúvókák vannak tekerve. A vízporlasztó fúvóka 10 mikronnál kisebb átmérőjű vízcseppeket képez, melyek gyorsan elpárolognak, lehűtve a levegő hőmérsékletét.

Vonalas, vonalsoros teraszhűtés

A vonalas párásító rendszer lehet hobbi vagy nagy nyomású 70 báros is. A profi teraszhűtő csővezetéke tetszőleges számú ágra osztható. Az egyes szakaszok csövei megfelelő távolságonként egy-egy csúszó csatlakozós, gyorscsatlakozós idomot tartalmaznak, melyekbe a teraszhűtő fúvókák vannak betekerve.

Ventilátoros kültéri hűtő

A nagynyomású ventilátoros teraszhűtő rendszer külső csővezetékére egymás után vannak felfűzve a ventilátorok. A ventilátor rácsa elé párásító O gyűrű van rögzítve. A ködgyűrűbe párásító, ködképző fúvóka illeszthető, melyek a víz porlasztásáért és a levegő hőmérsékletének hűtéséért felelősek.

Mennyezeti párásító ventilátor

A mennyezeti párásító ventilátor működési elve azonos a ventilátoros teraszhűtéssel. A mennyezeti teraszhűtő ventilátor oldal irányba továbbítja a párásító fúvóka apró vízcseppjeit. A legegyenletesebb kültéri hűtést eredményező teraszhűtő készülék. Szintén 70 bár nyomáson működik, viszont gyárilag rozsdamentes párásító gyűrűvel szerelt.

Párakapu

A párakapu egy rozsdamentes fém csőből kialakított kültéri párásító készülék. A cső különböző formájú lehet, mint például íves vagy T alakú. A párakapu talpa szilárd talajra rögzíthető vagy burkolatba beépíthető. A párásító fúvókák közvetlenül a páracsőbe tekerhetők.
A párakapu használatához nagy nyomású klíma szivattyú szükséges, mely 70 bár nyomáson üzemelteti a berendezést. A magas nyomáson a vízporlasztó, köd fúvókák apró – kevesebb, mint 10 mikron- átmérőjű vízcseppeket képeznek, melyek a gyors elpárolgás következtében lehűtik a levegő hőmérsékletét.

Látvány párásítás

A párásítás egyik formája a látványpárásítás, ahol nem elsődleges szempont a kültéri környezet hűtése.

Teraszhűtő, párásító, köd vagy vízporlasztó fúvóka

A hobbi párásító szett és a profi nagynyomású 70 báros teraszhűtő rendszer egyaránt párásító fúvókákat tartalmaz. A teraszhűtő fúvóka felelős a víz porlasztásáért, azaz az apró vízcseppek kialakulásáért. A ködfúvóka lyuk átmérője 0,1-0,7 mm közötti lehet. Minél kisebb a porlasztó fúvóka furat mérete, annál kisebb mikronos vízcseppeket tartalmazó köd képződik. A vízcseppek nagyságát a víz nyomása is befolyásolja. Csatlakozási menet méret: 10/24” col KM (külső menet).

Vízszűrő

Az 5 mikronos vízszűrő a nagynyomású rendszerek tartozéka, kiegészítő alkatrésze. A hálózati víz szűréséhez használjuk, hogy megvédjük a profi teraszhűtő berendezés alkatrészeit. Megszűri a vízben lévő üledéket és szilárd halmazállapotú szennyeződéseket. A 70 báros párásító készülékekhez jellemzően 3 lépcsős vízszűrőt használunk.

Párásító, klíma szivattyú

A teraszhűtő klíma szivattyú valójában egy nyomásfokozó szivattyú. A vezetékes víz nyomását 70 bárosra növeli. A nagynyomású párásító rendszer legfőbb alkatrésze. Vízhűtéses szivattyúfej kialakítású, olajkenésű szivattyú, léghűtéses villanymotorral, típustól függően időzíthető is. A külső páracső leállás utáni leürítéséért is felelnek. Az ürítés történhet belső víztartályba vagy mágnesszeleppel egy külső gyűjtőbe.

Nagynyomású pára cső

A profi nagynyomású teraszhűtő rendszerek külső csőszakasza. A 3/8” col, 9,52 mm átmérőjű nagy nyomású páracső 70 báros nyomáson való működéshez tervezett. Anyaga lehet PE, Nylon vagy rozsdamentes acél.

Csúszó csatlakozó, gyorscsatlakozó vagy kulcsos teraszhűtő idom

A nagynyomású kültéri párásító berendezések egyik alkatrésze a csőkötő idom. A cső csatlakozó olcsó változata a kulcsos teraszhűtő idom. Jobb minőségű, egyszerű szerelésű és dizájnosabb megjelenésű páracső idomok a gyorscsatlakozó idomok. A méretre vágott csövet kúposítás, sorjázás után egyszerűen csak be kell tolni az idomba és kész is a szivárgásmentes 70 báros nyomású kötés.

Ventilátor teraszhűtéshez

A párásításhoz, teraszhűtéshez speciális ventilátor használható, mely tartósan képes párás környezetben működni és alkatrészei nem rozsdáznak. A nagynyomású ventilátoros kültéri teraszhűtéshez jellemzően több sebességi fokozatban, 90 fokos oszcilláló, forgó mozgású és rögzíthető állásban egyaránt használható ventilátort alkalmazunk. Lényeges, hogy a ventilátor függőlegesen is dönthető legyen, ennek mértéke legalább 30 fok. Az ilyen tulajdonságú teraszhűtő ventilátor bármilyen helyi igényhez állítható.

 

O gyűrű, párásító gyűrű, ködgyűrű vagy ring

A párásító gyűrű anyaga rozsdamentes acél. Átmérője a csatlakoztatható párásító fúvókák számától függően 350 mm vagy 510 mm (35 és 51 cm). A 70 báros nagynyomású ventilátoros teraszhűtéshez használjuk, a ventilátor védő rácsa elé rögzítjük, így ruházzuk fel a ventilátorokat a párásítás tulajdonságával. Csatlakozási menet mérete 1/4” col BM (belső menet). A köd gyűrűbe illesztett teraszhűtő fúvókák a klíma szivattyútól 70 báron érkező vizet porlasszák apró, néhány mikron átmérőjű vízcseppekké.

Teraszhűtő, párásító alkatrészek

Mindazon alkatrészek összessége, melyek a teraszhűtő, párásító rendszer telepítéséhez vagy a berendezés javításához, karbantartásához szükségesek. Például fúvóka, idom, stb.