Felhasználási területek

Sajttároló, sajtraktár párásítás

Sajtbank páraszint szabályozása

A párásító rendszer lényeges szerepet játszik mind a sajtkészítés, érlelés és tárolás folyamataiban. A megfelelő levegő páratartalom biztosítása már a gyártás folyamatában is szükséges, nem beszélve az érlelés folyamatáról vagy a kész sajtok tárolásáról.

A profi nagy nyomású párahűtés 70 bár nyomáson működik. Az ivóvízhálózatban lévő víznyomást a nyomásfokozó klíma szivattyú 70 bárra növeli, majd eljuttatja a vízporlasztó fúvókák irányába. A párásító köd fúvóka 5 – 10 mikron átmérőjű parányi vízcseppeket juttat a levegőbe, melyek pillanatok alatt elpárolognak, megnövelve ezzel a páratartalmat.

A profi 70 báros párásító berendezések nem nedvesítik a környezetet, így a sajtok felületén nem keletkezik páralecsapódás. A ködhűtő készülék a páraszint szabályozása mellett a levegő hőmérsékletét is mérsékli, akár 10-15 C fokkal. A párahűtő rendszer teljes felügyeletet biztosít a sajttermelés minden folyamatához. Időzíthető, csatlakoztatható hozzá páraszint szabályozó vagy hőmérséklet érzékelő termosztát is.

A nagynyomású párásító berendezéssel megakadályozható a sajtok kiszáradása, ami súlyvesztéshez és minőségromláshoz vezet. Használatával megfelelő páratartalom biztosítható a gyártási és érlelési folyamathoz is.

A sajttároló párásítása időközönkénti köd, pára bepermetezését jelenti. A sajtbank polcai közé 10-15 percenként 1-5 másodpercig porlasztjuk be nagy nyomáson a vízpermetet. A speciális párásító fúvókáknak (vízpermetező fúvóka) és a klíma szivattyú magas víznyomásának köszönhetően az apró vízcseppek azonnal elpárolognak, megnövekszik a levegő páratartalma, megakadályozva ezzel a sajtok kipárolgását.

A bevásárló központok, boltok, áruházak és áruházláncok sajtpultjainak frissen tartásáról is gondoskodni kell, ahol a szeletelt vagy kiporciózott sajtok még inkább ki vannak téve a kiszáradás veszélyének.

A párásító rendszer alkalmazása a sajtkészítésben

  • A sajt készítéséhez
  • Érlelési folyamathoz
  • Sajttároláshoz
  • Boltok sajt pultjainak frissen tartásához

A párásítás előnyei a sajttermelésben

  • Megakadályozza a sajt kiszáradását
  • Megőrzi a sajt frissességét
  • Nagymértékben csökken a sajtok súlyvesztése
  • Segíti az érlelési folyamatot
  • A minőség a gyártástól az értékesítésig fenntartható
  • Természetes víz alapú párásítás és párahűtés