Sajttároló, sajtraktár párásítás
Sajtbank páraszint szabályozása
A párásító rendszer lényeges szerepet játszik mind a sajtkészítés, érlelés és tárolás folyamataiban. A megfelelő levegő páratartalom biztosítása már a gyártás folyamatában is szükséges, nem beszélve az érlelés folyamatáról vagy a kész sajtok tárolásáról.
A profi nagy nyomású párahűtés 70 bár nyomáson működik. Az ivóvízhálózatban lévő víznyomást a nyomásfokozó klíma szivattyú 70 bárra növeli, majd eljuttatja a vízporlasztó fúvókák irányába. A párásító köd fúvóka 5 – 10 mikron átmérőjű parányi vízcseppeket juttat a levegőbe, melyek pillanatok alatt elpárolognak, megnövelve ezzel a páratartalmat.
A profi 70 báros párásító berendezések nem nedvesítik a környezetet, így a sajtok felületén nem keletkezik páralecsapódás. A ködhűtő készülék a páraszint szabályozása mellett a levegő hőmérsékletét is mérsékli, akár 10-15 C fokkal. A párahűtő rendszer teljes felügyeletet biztosít a sajttermelés minden folyamatához. Időzíthető, csatlakoztatható hozzá páraszint szabályozó vagy hőmérséklet érzékelő termosztát is.
A nagynyomású párásító berendezéssel megakadályozható a sajtok kiszáradása, ami súlyvesztéshez és minőségromláshoz vezet. Használatával megfelelő páratartalom biztosítható a gyártási és érlelési folyamathoz is.
A sajttároló párásítása időközönkénti köd, pára bepermetezését jelenti. A sajtbank polcai közé 10-15 percenként 1-5 másodpercig porlasztjuk be nagy nyomáson a vízpermetet. A speciális párásító fúvókáknak (vízpermetező fúvóka) és a klíma szivattyú magas víznyomásának köszönhetően az apró vízcseppek azonnal elpárolognak, megnövekszik a levegő páratartalma, megakadályozva ezzel a sajtok kipárolgását.
A bevásárló központok, boltok, áruházak és áruházláncok sajtpultjainak frissen tartásáról is gondoskodni kell, ahol a szeletelt vagy kiporciózott sajtok még inkább ki vannak téve a kiszáradás veszélyének.
A párásító rendszer alkalmazása a sajtkészítésben
- A sajt készítéséhez
- Érlelési folyamathoz
- Sajttároláshoz
- Boltok sajt pultjainak frissen tartásához
A párásítás előnyei a sajttermelésben
- Megakadályozza a sajt kiszáradását
- Megőrzi a sajt frissességét
- Nagymértékben csökken a sajtok súlyvesztése
- Segíti az érlelési folyamatot
- A minőség a gyártástól az értékesítésig fenntartható
- Természetes víz alapú párásítás és párahűtés