Felhasználási területek

Textilipar párásítása

Nagy nyomású párásító rendszer a textilgyártásban és feldolgozásban

A nagynyomású párásító berendezés használata nélkülözhetetlen a textil termékek előállítása során. A készülék segítségével teremthetők meg azok a gyártási feltételek, amelyek a gördülékeny termeléshez szükségesek.

A nem megfelelő páratartalmú alapanyagok (cérna, fonal) könnyen szakadnak. A fonalszakadás következtében le kell állítani a gyártási folyamatot és a hibát el kell hárítani. A rendszeres leállások következtében csökken az előállított termékek mennyisége és minősége is, ami jelentős bevételkieséshez vezet. Már a cérna, fonal alapagyagok tárolása során is biztosítani kell azok nedvesség tartalmát. A gyártósor levegőjének páratartalom szabályozása pedig szintén kiemelten fontos akkor, amikor például gyapjúból állítanak elő fonalat vagy az elkészült fonalat szövik. A túlzottan kiszáradt fonalak könnyen szakadnak, ellehetetlenítve a szövetek előállítását.

További gondokat okoznak a szövés közben keletkezett lebegő fonalmaradványok. Az alacsony nedvességtartalmú szövetmaradványok könnyen a levegőbe kerülnek és sokáig ott is maradnak. A 70 báron működő profi párásító rendszer porlasztó fúvókái kevesebb, mint 10 mikron átmérőjű vízcseppeket juttatnak a levegőbe, melyek megtapadnak a szennyeződések felületén, megnövelik azok súlyát és lehúzzák a földre.

A különböző előállítási folyamatok közben az alapanyagok, kész cérnák és fonalak vagy akár az előállított szövetek folyamatosan súrlódnak. A súrlódás következtében az anyagok elektrosztatikusan feltöltődnek. Azonban, ha az anyag- és az őt körülvevő levegő páratartalma megfelelő, akkor ez a töltöttség jelentősen alacsonyabb.

A beltéri és kültéri párásító hűtés a levegő hőmérsékletének mérséklésére is alkalmas. Használatával akár 10-15 C fokkal is csökkenthető a hőmérséklet. A nyomásfokozó klíma szivattyú által 70 báron továbbított vizet a párásító fúvókák, ködfúvókák 5-10 mikron méretűre porlasztják. Az apró vízcseppeket tartalmazó köd, pára pillanatok alatt elpárolog, hőt vonva el ezzel a környezetből.

A nagynyomású párahűtés nem okoz páralecsapódást, nem nedvesíti a környezetet, ezáltal beltéren és kültéren egyaránt használható a levegő ködhűtéséhez, szállópor koncentrációjának mérsékléséhez, megszüntetéséhez, a szaghatások vagy a statikus feltöltődés csökkentéséhez. Mindezt teszi automatikusan és természetes úton, kizárólag víz felhasználásával.

Használatához nem szükséges különösebb fejlesztést a gyárban csak egy egyfázisos áramforrás és vezetékes víz csatlakozás. A párásító rendszer bármilyen közeghez alakítható, képes időzíthető vagy folyamatos működésre, csatlakoztatható hozzá hő érzékelő termosztát vagy páraszint mérő-szabályozó is.

A nagynyomású párásító előnyei a textilfeldolgozásban:

  • Automatikusan szabályozza a levegő páratartalmát
  • Csökkenti az alapanyagok elektrosztatikus töltöttségét
  • Szabályozza a hőmérsékletet
  • Használatával kevesebb lesz a lebegő szennyeződés
  • Kevesebb üzemleállás nagyobb termelékenység
  • Olcsó üzemeltetés, alacsony karbantartási költség