Párásítás fajtái

Vonalas – vonalsoros teraszhűtő

Vonalas teraszhűtő, azaz vonalsoros teraszhűtés és párásítás

A vonalas kültéri hűtő rendszerek az egyik leg egyszerűbb felépítményű berendezések. A készülék beszerelése –csakúgy, mint az összes többi kültéri párásító- nem kötött semmilyen engedélyhez. A hobbi kategóriás Orbit teraszhűtő működtetéséhez csupán vezetékes, azaz hálózati vízre van szükség, míg a nagy nyomású párásító rendszerek a nyomásfokozó szivattyú miatt áramforrást is igényelnek.

A vonalsoros teraszhűtő házilag párakapuvá is alakítható, ha például egy boltíves csőre rögzítjük.

A hobby teraszhűtést leginkább otthoni használatra ajánljuk, mivel használatuk közben páralecsapódás alakulhat ki, ugyanis az ivóvíz hálózatban lévő mérsékelt víznyomás a párásító fúvókákon áthaladva nagyobb átmérőjű vízcseppeket képez, melyek nehezebben vagy csak részben párolognak el.

A nagynyomású profi kültéri teraszhűtő nyomásfokozó klíma szivattyúja ezt a jelenséget képes megszüntetni. A 70 bár nyomáson továbbított víz ugyanazon a lyukátmérőjű teraszhűtő fúvókán áthaladva lényegesen kisebb vízcseppeket képez, melyek képesek gyorsan elpárologni és nem okoznak páralecsapódást, nem nedvesíti a környezetet.

Lényeges különbség a hobbi és profi kategória között, hogy a kültéri hűtés hatásfoka a hobby Orbit teraszhűtő szett, készülék esetében 4-8 C fok, míg a nagy nyomású profi Tecnocooling és Haigint párásító berendezéseknél 12-15 C fok.

A nagynyomású vonalas teraszhűtő 5 mikronos vízszűrővel szerelt, mely megvédi az alkatrészeket a vízben lévő üledéktől és szilárd halmazállapotú szennyeződésektől. A klíma szivattyúhoz érkező hálózati víz nyomása legfeljebb 5 bár lehet, ugyanis a teraszhűtő fúvókákba beépített ellentartó szelepek ilyen mértékű nyomásig nem eresztik át a vizet.

A rendszer elindulásakor az olajkenéses időzíthető szivattyú 70 bárig fokozza a külső csővezetékekben a nyomást, a párásító fúvókák szelepei kinyitnak, porlasszák a vizet és lehűtik a terasz hőmérsékletét. A vízporlasztó fúvóka lehet külön beépített 5 mikronos mikro vízszűrővel szerelt vagy normál. A fúvókák által kijuttatott vízcseppek átmérőjét a háttérnyomás és a teraszhűtő fúvóka lyuk átmérője határozza meg. A szivattyú leállásakor a külső csővezetékben lévő túlnyomást egy mágnesszelep üríti le.

A teraszhűtő külső csővezetékének összeszerelése nem igényel különösebb szakértelmet. Egy csővágó olló szükséges hozzá, mellyel a 3/8” col, 9,52 mm PE cső vagy Nylon cső méretre vágható és egy mini csősorjázó a cső végének kúposításához (ez lehet akár egy ceruzahegyező is).

A méretre vágott és sorjázott cső végét egyszerűen csak be kell tolni a csúszó csatlakozós, gyorscsatlakozós teraszhűtő idomokba és már kész is a 70 báros nyomásnak is ellenálló kötés. A párásító idomokkal elágaztathatjuk a páracsövet, lezárhatjuk azok végeit és csatlakoztathatjuk a párásító fúvókákat.

A vonalas teraszhűtő, párásító rendszer optimális szerelési magassága 2,5 m.

Nagynyomású vonalsoros teraszhűtés jellemzői:

– Profi nagy nyomású kültéri hűtő, párásító rendszer

– Nagy nyomású működés: max. 70 bár

– Hűtés mértéke: 12-15 C Fok hőmérséklet csökkenés

– Olajkenéses nyomásfokozó szivattyú

– Szárazon futás és túlmelegedés ellen védett szivattyú

– 5 mikronos vízszűrővel, előszűrő

– Csöpögésmentes leállásért felelős mágnesszelep

– Csúszócsatlakozós, gyorscsatlakozós idomok

– Speciális párásító, vízporlasztó fúvókák

– Kijuttatott vízcseppek átmérője: akár kisebb mint 3 mikron

– Vízfogyasztás: 0,02-0,03 l / min / fúvóka

– Hűtőszakasz szerelési magassága: 2,5 m

– max 5 bár hálózati víznyomásra köthető

– Nem nedvesíti a környezetet

– Megköti a port, pollent

– Zajszint: 50-60dB

– Utólagosan bővíthető