Alkatrészek

Nagynyomású Párakapu Szivattyú Teraszhűtő – Párásító Rendszerhez 70 bár

   A profi nagynyomású klíma szivattyú a párásító rendszer központi alkatrésze. Vízszállítása meghatározza, hogy a vonalas vagy ventilátoros kültéri hűtő rendszerünkre hány darab vízporlasztó fúvókát, milyen lyukmérettel szerelhetünk fel. Minél nagyobb nyomáson működnek a párásító fúvókák, annál aktívabb lesz a hűtés. A nyomásfokozó szivattyút párakapuhoz is használjuk.

   A szivattyú üzembe helyezése nem túl bonyolult. Gyárilag a szivattyú külső felépítménye nincs csatlakoztatva, gondolunk itt a bemenetére felszerelendő 3 méter tömlőre és az 5 mikronos szűrőre illetve a kimenetére szerelendő mágnesszelepre vagy cső csatlakozóra.

   A tömlő egyik vége üres, erre tehetünk tömlőcsatlakozót vagy a vezetékes vízcsap kifolyó-tömlővégére bilincsezhetjük. A tömlő másik vége gumi tömítéses hollandi csatlakozó, meny a szűrő műanyag menetes végéhez csatlakozik (egyes szivattyúknál mindkét tömlővég bilincsel rögzíthető). A szűrő alumínium menetes vége a szivattyú bemenetéhez csatlakozik (oldalt) szintén tömítő gyűrűvel (a tömítőgyűrű készletben találja).

   A szivattyú kimenetére csak a mágnesszelepet kell csatlakoztatni a hozzá tartozó cső indító idommal együtt. A szelep két kábel csatlakozóját össze kell dugni a szivattyúházból kilépő csatlakozóval (csak egyféle képen lehet). A mágnesszelep idomjából indul ki a nagynyomású cső. Csatlakozása kulcsos, réz tömítő gyűrűvel és réz szorító gyűrűvel. Egyes teraszhűtő szivattyúk kimenetéhez csak a páracső csatlakozik, bemenetükre kell felszerelni egy víznyomás meglétét ellenőrző mechanikát, így a szivattyú motorja nem kap áramot, ha nincs elegendő víznyomás a hálózatban (1-1,5 bár).

   A cső végét nem kell kúposítani. A hatlapfejű rögzítő anyát húzzuk fel a csőre, majd ezt követően a réz rögzítő gyűrűt és a szintén réz tömítőgyűrűt is (szétszerelési sorrendben). Az anyát és a rögzítő gyűrűt húzzuk kissé feljebb a csövön, a tömítő gyűrűt pedig csak pont a cső végéig. Ez után toljuk be a csövet ütközésig az idomba, majd húzzuk neki a rögzítőgyűrűt a tömítőgyűrűnek, az anyát pedig alaposan húzzuk meg. Csatlakoztatás után az idomban a cső nem fog tudni elforogni. A réz tömítőgyűrűnek köszönhetően a csatlakozás biztosan szivárgásmentes lesz.

   A szivattyú elé ajánlatos egy komolyabb, három lépcsős 5 mikronos vízszűrőt beszerelni. Bármilyen meglepő is, de a hálózati víztől az első szűrőbetét 1-2 hónap után sötét barna vagy korom fekete lesz.

   Ha mindennel elkészültünk, kiépítettük a teraszhűtő rendszerünk fúvókás, párásító ventilátoros szakaszait, akkor rányithatjuk a hálózati vizet a rendszerre. A víz egészen a kilépő 3/8″ csővezetékbe is eljuthat. Minden esetre a szűrőnél lévő réz gombbal légtelenítsük a rendszert.

   A szivattyút addig ne kapcsolja be, míg az olajszintjelző tartályon keresztül fel nem önti olajjal. A 15W-40 olajat, kissé a zöld csík fölé kell tölteni. Betöltés előtt ellenőrizze, hogy a réz hatlapfejű olaj leeresztő csavar meg van-e húzva.

   A szivattyút ezután már bedughatja és bekapcsolhatja a „Start” gomb megnyomásával. „On” módban a szivattyú folyamatosan üzemel. Időzített „Auto” módba váltáshoz nyomja meg újra a „Start” gombot, kikapcsoláshoz „Off” pedig még egyszer. A kiválasztott mód fölött mindig világít a led.

   „Auto” módban nyomja meg a „Set” gombot, ekkor beállíthatja a szivattyú időzítését. A felső sorba (on) állítson be pl. 2 óra 2 perc 2 másodpercet, az alsó (off) sorba pedig pl. 1 óra 1 perc 1 másodpercet. Az eredmény az időzített módba kapcsolás után 2 ó 2 p 2 mp párásítás, 1 ó 1 p 1 mp pihentetés. A ciklus folyamatosan ismétlődik.

   A kimeneti víznyomást a fekete műanyag bordázott kézi csappal állíthatja kisebbre. Csak akkor van rá szükség, ha a nyomásmérő óra mutatója kimozdul a zöld mezőből. Ajánlatos megtervezni a rendszert, így a szivattyú munkaponton tud dolgozni, ami megnöveli az élettartamot.

Használati útmutató – szerelési kézikönyv

Megrendelné online webáruházunkban:

Párakapu szivattyú tulajdonságai:

– Nagy nyomású szivattyú párásító rendszerhez

– Szivattyú teljesítmény: 300-1500 W

– Szivattyú vízszállítása: 1-7 liter / perc

– max 60 – 80 bár kimenő nyomás

– max 5 bár bemenő vezetékes víznyomás

– Időzíthető

– Olajkenésű dugattyú (vagy olaj nélküli)

– Olaj típusa: 15W-40

– Szükséges olaj mennyiség: 60-150 ml

– Olajcsere: 200-300 üzemóra után (kb havonta)

– Tömítő gyűrű készlettel, garnitúrával

– Túlmelegedés ellen védett

– Szárazon-futás elleni védelemmel ellátott

– Vízrákötés: 3 m 3/4″ tömlő

– Kimeneti csatlakozás: 1/4″ BM

– Szabályozható kimeneti nyomás

– 1db 5 mikronos vízszűrővel

(nem zárja ki a háromlépcsős vízszűrő használatát)

– 1db mágnesszelep a csöpögésmentes leállásért

(szivattyú kimenethez csatlakoztatható 1/4″-3/8″, 9,52 mm KM-cső)

– A szelep 5 bár alá csökkenti a rendszerben lévő nyomást

(a fúvókák 5 bár nyomásig csöpögés mentesek)

– Nyomásmérő órával szerelt

– Zajszint: 65-75dB

– Áram: 220-240V; 50/60Hz